Proficiency Michigan (ECPE): μία εξέταση φιλική για τον υποψήφιο.

Proficiency Michigan; Michigan Proficiency; Ή Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE), όπως είναι η σωστή και πλήρης ονομασία του; Όπως και αν το πει κανείς, το ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για μία εξέταση φιλική και βατή για το μέσο υποψήφιο.

– Όλες οι ερωτήσεις στο Proficiency του Michigan είναι πολλαπλής επιλογής, χωρίς αρνητική βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος έχει σημαντικές πιθανότητες να επιλέξει τη σωστή απάντηση, ακόμα και αν επιλέξει στην τύχη.
Δεν υπάρχουν open-ended questions, δηλαδή ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μία πλήρη πρόταση. Αυτό προστατεύει τον υποψήφιο από γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.

– Οι εκθέσεις στο Proficiency του Michigan δεν απαιτούν ένα πολύ συγκεκριμένο “στήσιμο στο χαρτί” (layout). Μία σωστή παραγραφοποιήση αρκεί για να είναι ευπρόσωπη και αποδεκτή η έκθεση από πλευράς παρουσίασης.
Τα θέματα είναι ευνόητα, επομένως η πιθανότητα να βγει ένας υποψήφιος εκτός θέματος είναι περιορισμένη.

– Στα προφορικά του ECPE παρέχεται στον υποψήφιο ένα “σενάριο” που τον βοηθάει να οργανώσει το λόγο του. Η συνεξέταση 2 υποψηφίων αποφορτίζει τον καθένα από αυτούς από το “βάρος” του συνεχούς διαλόγου απευθείας
με έναν εξεταστή.

– H εξέταση του Proficiency Michigan είναι σύντομης διάρκειας (περίπου 140 λεπτά), γεγονός που βοηθάει στη διατήρηση της αυτοσυγκέντρωσης του υποψήφιου σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τη μορφή των εξετάσεων Proficiency Michigan ECPE. Σημειώνεται ότι τα παρακάτω στοιχεία διαμορφώνονται αποκλειστικά από τους αρμόδιους ακαδημαϊκούς και εξεταστικούς φορείς και μπορεί να μεταβληθούν χωρίς προειδοποίηση. Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ευρωδιάσταση αποποιούνται κάθε ευθύνης άμεσης επικαιροποίησης των ανωτέρω στοιχείων σε περίπτωση αλλαγής.

Επίπεδο ECPE με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις ξένες γλώσσες και με βάση τον ΑΣΕΠ: C2 (άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας)
Αναγνωρισιμότητα ECPE στην αγορά εργασίας: Καθολική
Εξεταστικές περίοδοι ECPE: Δεκέμβριος (δηλώσεις συμμετοχής το Σεπτέμβριο) – Μάιος (δηλώσεις συμμετοχής το Φεβρουάριο)
Ενδεικτικό κόστος εξετάσεων ECPE: 185€
Συνολική διάρκεια εξέτασης ECPE (πλην προφορικών): περίπου 140 λεπτά
Τομείς εξέτασης του υποψήφιου: Γραπτή και προφορική εξέταση

Α) Γραπτή εξέταση ECPE

Περιλαμβάνει τρεις τομείς εξέτασης: Κατανόηση ακουστικού κειμένου (listening), Κατανόηση γραπτού λόγου – Κείμενο με Κενά – Λεξιλόγιο – Γραμματική (GCVR) και Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Composition).

1. Παραγωγή γραπτού λόγου (Composition)
Δίνονται 2 θέματα τύπου έκθεση ιδεών/δοκίμιο και ο υποψήφιος επιλέγει το ένα που θα πρέπει να αναπτύξει σε 250-300 λέξεις εντός 30 λεπτών. Τα θέματα αφορούν προσωπικές εμπειρίες ή απόψεις για κοινωνικά ζητήματα.
Διάρκεια: 30 Λεπτά
Βαθμολογία: 5 επίπεδα βαθμολογίας: 5, 4, 3, 2 και 1.

2. ECPE LISTENING (Κατανόηση προφορικού λόγου)
Συνολικά 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με 3 επιλογές (a), (b), (c).
Διάρκεια: 35-40 λεπτά
Βαθμολογία:Το ελάχιστο ποσοστό για να θεωρηθεί επιτυχημένο είναι το 65%, ουσιαστικά 33 σωστές απαντήσεις. Η βαθμολογία βγαίνει συνολικά, μπορεί δηλαδή κάποιος να χάσει ολόκληρο το τρίτο μέρος αλλά παρόλα αυτά να περάσει το Listening.

Part 1
(συνήθως) 17 σύντομοι διάλογοι ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα σε καθημερινά Αγγλικά. Ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει τι ισχύει με βάση αυτά που ειπώθηκαν.

Part 2
(συνήθως) 18 ερωτήσεις σε καθημερινά Αγγλικά. Ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει ποια είναι η πιο λογική απάντηση στην ερώτηση που άκουσε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ο αριθμός των ερωτήσεων στα δύο πρώτα μέρη ΔΕΝ είναι καθορισμένος, το σύνολο των ερωτήσεων ωστόσο είναι πάντα 35.

Part 3
Ο υποψήφιος ακούει τρία διαδοχικά κείμενα/συζητήσεις μέτριας έκτασης πάνω σε διαφορετικά επιστημονικά θέματα. Κάθε κείμενο έχει 5 ερωτήσεις (σύνολο ερωτήσεων 15).
Μόνο στο 3ο μέρος του Listening υπάρχουν τυπωμένες οι ερωτήσεις. Ο υποψήφιος απλά ακούει την ερώτηση ή τον διάλογο και επιλέγει τη σωστή απάντηση (A-C).
Και τα 3 μέρη του Listening ακούγονται μόνο μία φορά.

ECPE GCVR = Grammar (Γραμματική), Cloze (Κείμενο με κενά), Vocabulary (Λεξιλόγιο), Reading (Κατανόηση γραπτού λόγου).
Διάρκεια: 75 λεπτά
Βαθμολογία: Συνολικά 120 ερωτήσεις, καθεμιά από τις οποίες βαθμολογείται με 1 μονάδα, και είναι όλες ισοδύναμες. Το ζητούμενο είναι η επιτυχία στο 65% αυτών (=78 ερωτήσεις) άσχετα με το αν πχ κάποιος έχει κάνει λάθος και τα δύο Cloze. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία.

Grammar
40 αυτόνομες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (a), (b), (c), (d).

Cloze
2 κείμενα με δέκα (10) κενά το καθένα, για τα οποία παρέχονται 4 επιλογές για να διαλέξει ο υποψήφιος τη σωστή.

Vocabulary
40 αυτόνομες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (a), (b), (c), (d).

Reading
4 κείμενα με 5 ερωτήσεις κατανόησης το καθένα, σύνολο 20 ερωτήσεις. Για κάθε μία ερώτηση δίνονται 4 πιθανές απαντήσεις (a), (b), (c), (d).

Δείτε χρήσιμα tips για την αντιμετώπιση του GCVR εδώ.

Β) ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ECPE

Δύο υποψήφιοι – δύο εξεταστές. 5 μέρη (parts) εξέτασης.
Διάρκεια: 25-35 λεπτά
Βαθμολογία: 5 επίπεδα βαθμολογίας – 5, 4, 3, 2 και 1.

Part 1
Ερωτήσεις γενικού περιεχομένου από τοv ένα εξεταστή σε κάθε ένα από τους δύο υποψήφιους ξεχωριστά. Κάποιες από τις ερωτήσεις μπορεί να σχετίζονται με το γενικότερο θέμα το οποίο θα συζητηθεί στα επόμενα μέρη.

Part 2
περίληψη και προτάσεις/συστάσεις)
Οι υποψήφιοι ενημερώνονται πως είναι μέλη μίας επιτροπής και στον καθένα δίνεται από μία καρτέλα με σύντομες πληροφορίες για δύο (από τις συνολικά 4) εναλλακτικές που έχουν οι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους 2-3 λεπτά για να διαβάσουν τις πληροφορίες και να οργανώσουν τη σκέψη τους ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τις επιλογές τους. Στη συνέχεια κάνουν μία σύντομη παρουσίαση/περίληψη των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της οποίας ο άλλος υποψήφιος μπορεί να κρατάει σημειώσεις. Μετά την παρουσίαση ο δεύτερος υποψήφιος κάνει μία σύντομη εισήγηση για το ποια επιλογή από αυτές που άκουσε είναι η καλύτερη. Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται για το δεύτερο υποψήφιο. Στο στάδιο αυτό δεν επιτρέπεται ο ένας υποψήφιος να βλέπει την καρτέλα του άλλου.

Part 3
(λήψη απόφασης)
Σε αυτό το μέρος ο κάθε υποψήφιος παρουσιάζει στον άλλο την επιλογή που θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη. Στη συνέχεια οι δύο υποψήφιοι συνομιλούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας επιχειρήματα ώστε να καταλήξουν σε μία από τις δύο επιλογές που έχουν προτείνει, αιτιολογώντας την απόφασή τους. Στο στάδιο αυτό δεν επιτρέπεται ο ένας υποψήφιος να βλέπει την καρτέλα του άλλου.

Part 4
(παρουσίαση και επιχειρηματολογία)
Στο μέρος αυτό ο πρώτος εξεταστής συστήνει το δεύτερο εξεταστή στους δύο υποψήφιους. Ο δεύτερος εξεταστής έχει το ρόλο ενός υψηλά ιστάμενου προσώπου (πχ πρόεδρος της επιτροπής στην περίπτωση μας). Οι δύο υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν δύο λόγους ο καθένας για την τελική επιλογή που έχουν κάνει (βλ.Part 3) και να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Οι υποψήφιοι έχουν ένα διάστημα 2-3 λεπτών να ετοιμάσουν την παρουσίαση της τελικής τους επιλογής. Στο στάδιο αυτό επιτρέπεται πλέον ο ένας υποψήφιος να βλέπει την καρτέλα του άλλου. Η προετοιμασία της παρουσίασης δε βαθμολογείται, αλλά οι δύο υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να μιλήσουν Ελληνικά.

Part 5
(αιτιολόγηση και υπεράσπιση απόφασης)
O δεύτερος εξεταστής απευθύνει ερωτήσεις στον κάθε υποψήφιο σχετικά με τους λόγους που παρουσίασαν στο Part 4 ώστε να αιτιολογήσουν και να υπερασπιστούν την επιλογή τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1. Τα προφορικά του ECPE διεξάγονται συνήθως από μία εβδομάδα πριν τις γραπτές εξετάσεις έως και ένα μήνα μετά τις γραπτές εξετάσεις, Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης ορίζεται από τον εξεταστικό φορέα (Ελληνοαμερικανική Ένωση – Hellenic American Union).
2. Δεν υπάρχει διάλειμμα κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης.
3. Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής (ECPE Listening και ECPE GCVR) καταχωρούνται από τον υποψήφιο σε ειδικό μηχανογραφημένο απαντητικό έντυπο στο οποίο οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά μολύβι.
4. Δεν παρέχεται επιπλέον χρόνος στους υποψήφιους για να μεταφέρουν τις απαντήσεις τους στο ειδικό μηχανογραφημένο απαντητικό έντυπο.
5. Η έκθεση του ECPE γράφεται με μολύβι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΕΥΝΟΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MICHIGAN PROFICIENCY (ECPE)

Από την εξεταστική Νοεμβρίου 2014, αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης για το Proficiency του Michigan (ECPE). Σύμφωνα με τo νέο τρόπο βαθμολόγησης του ECPE, ο υποψήφιος θεωρείται πως πέτυχε στις εξετάσεις εφόσον συγκεντρώσει 65% (ή 650/1000) ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των επιμέρους τμημάτων της εξέτασης. Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος έχει ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ άνω του 65% (ή 650/1000) σε Listening / GCVR / Writing / Speaking θεωρείται επιτυχών στις εξετάσεις ακόμα και αν σε κάποιο/-α από αυτά τα μέρη έχει κάτω του 60%. Με αυτό τον τρόπο η εξέταση του ECPE καθίσταται ακόμα πιο φιλική για τον υποψήφιο.

Η Ευρωδιάσταση διατηρεί Ακαδημαϊκή Συνεργασία με το Hellenic American Union (ΕλληνοΑμερικανική Ένωση), επίσημο εξεταστικό φορέα Lower Michigan (ECCE) και Proficiency Michigan (ECPE) στην Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών που παρέχει στην εκάστοτε ισχύουσα μορφή των εξετάσεων.
Στην Ευρωδιάσταση θα βρείτε εξαιρετικές προσφορές για μαθήματα Proficiency Michigan, ευέλικτα ωράρια και νέα τμήματα όλο το χρόνο.

Scroll to Top

Νέα τμήματα Proficiency

50% έκπτωση στα δίδακτρα και δώρο όλα τα βιβλία.

Τάξη ή online μαθήματα ή blended learning.

Αναγνωρισμένα πτυχία B2 και C2 σε μήνες, όχι σε χρόνια! Νο1 σε αριθμό ενηλίκων επιτυχόντων.

2η γλώσσα δωρεάν!

Επικοινωνία: 210 38.44.888, 210 41.000.34, 210 96.200.43